„Nemačka brže izašla iz recesije nego što je u nju ušla“

Nakon tehničke recesije tokom dva zimska kvartala, Nemačka privreda je već u proleće ostvarila „krhak rast“, ocenjuje Bundesbanka u svom poslednjem mesečnom izveštaju.

„Privatna potrošnja se, izgleda, stabilizovala. Tome su doprineli dobro stanje tržišta rada, snažan rast plata i to što se tempo poskupljenja nije dalje pojačavao. Od toga je u tromesečju april-jun posebno profitirao sektor usluga“, navodi nemačka centralna banka u izveštaju od ponedeljka, a prenosi agencija DPA.

Nemačka privreda je tokom zime zapala u recesiju, tj. dva uzastopna tromesečja je zabeležila pad bruto domaćeg proizvoda (BDP). Ključan faktor recesije bila je snažna inflacija koja je prigušila potrošnju domaćinstava i opteretila konjunkturu. Pored toga, nemačka izvozno orijentisana industrija se suočila i sa padom tražnje iz inostranstva.

S obzirom na to da istraživanja ukazuju na sumorno raspoloženje u privredi i pesimizam u očekivanjima, Bundesbanka upozorava da bi privreda u drugoj polovini godine mogla da se oporavlja sporije u odnosu na procene.

U izveštaju od juna centralna banka predviđa „tegoban“ rast tokom cele druge polovine godine, nedovoljan da privredu izvuče iz krize, zbog čega će kraj godine privreda dočekati sa recesijom od 0,3 posto, ali će u naredne dve godine biti u plusu.

Kao pozitivno, banka ističe dalje popuštanje uskih grla u svetkim lancima snabdevanja i dovoljno prihvaćenih porudžbina za nemačku industriju i građevinarstvo. Naime, te privredne grane ne uspevaju da privuku nove porudžbine, ali još uvek mogu da se oslone na one još nerealizovane.

„Industrija je usporila zbog pada tražnje iz inostranstva, a rastućekamate su ohladile investicije u građevinarstvu“, navodi Bundesbanka u svom izveštaju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор