Za prva tri meseca nemački BDP porastao samo 0,2%

Zbog posledica pandemije i rata u Ukrajini, nemačka privreda je prvi kvartal ove godine završila sa blagim rastom od svega 0,2 posto u odnosu na prethodno tromosečje, saopštio je u Savezni zavod za statistiku (Destatis).

Na rast su prvenstveno uticale veće investicije, a usporavao ga je spoljnotrgovinski bilans, što je Nemačkoj pomoglo da ne bude drugi kvartal zaredom u minusu, odnosno da izbegne takozvanu tehničku recesiju od koje se strahovalo. Naime, u poslednjem kvartalu prošle godine nemački BDP je pao za 0,3 posto, a ekonomisti govore o tehničkoj recesiji kada dva kvartala zaredom dođe do pada privrednih aktivnosti, prenosi agencija DPA.

I pored blagog rasta, rat u Ukrajini guši nadu da će do snažnijeg oporavka doći ove godine, s obzirom na to da su ekonomske posledice rata u Ukrajini samo pojačale probleme koji su mučili nemačku privredu i ranije, a to su pre svega rastuće cene energenata i poteškoće u nabavci važnih sirovina i polufabrikata.

Vodeći nemački ekonomski instituti su potvrdili da privreda plovi kroz veoma burne vode i suočava se sa najvišom inflacijom u poslednjih nekoliko decenija, zbog čega su prognozu rasta BDP-a za 2022. nedavno smanjili sa 3,6 na svega 2,2 posto. Još veći pesimizam gaji vladino savetodavno telo, takozvani „ekonomski mudraci“, koji za ovu godinu prognozira rast nemačke privrede od samo 1,8 podsto. Oni tvrde da Nemačkoj u slučaju obustave snabdevanja energentima iz Rusije preti čak i pad u recesiju.

Nakon ekonomskog pada u 2020. godini, usled posledica pandemije korona virusa, nemačka privreda je prošle godine ponovo uspela da napreduje i zabeležila je rast od 2,9 procenata. Ipak, i tada se očekivao veći rast, koji je izostao zbog uskih grla u snabdevanju i nedostatka sirovina i materijala koji su najviše pogađali industriju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор