Da li Nemačka doživljava deindustrijalizaciju?

Strane kompanije su tokom prošle godine odustale od ulaganja u Nemačku, dok su se istovremeno milijarde eura odlile iz zemlje, navodi se u saopštenju Nemačkog ekonomskog instituta IV, a prenosi Politika.

U izveštaju se navodi da se prošle godine iz Nemačke odlilo oko 125 milijardi eura direktnih stranih investicija više međugodišnje, što je najveći neto odliv ikada zabeležen u najvećoj evropskoj ekonomiji. Sem toga, gotovo 70 posto novca nemačkih kompanija istovremeno se odlilo u druge evropske države, navodi se u izveštaju instituta i skreće pažnja da su brojke alarmantne, jer u najgorem slučaju, ukazuju na početak deindustrijalizacije.

Institut podseća da je negativan trend počeo još pre pandemije, pri čemu se situacija pogoršala usled energetske krize u Uniji. U izveštaju se navodi da je nedostatak kvalifikovanih radnika postavio ogroman teret na nemačke kompanije. Pored toga, investicioni programi, kao što je Zakon o smanjenju inflacije u Sjedinjenim Državama, učinili su ulaganja izvan Nemačke privlačnijima, dodaje se u analizi.

– Uslovi za investiranje u Nemačkoj nedavno su se ponovo pogoršali zbog visokih cena energije i sve većeg nedostatka kvalifikovanih radnika. Vlada hitno mora da preduzme kontramere kako bi Nemačka ponovo postala glavna adresa za strane investicije – kaže ekonomista IV Kristijan Ruše, pozivajući se na visoke korporativne poreze, bujnu birokratiju i lošu infrastrukturu.

“To se retko dešava, ali Nemačka sada izgleda kao bolesnik Evrope. To je fraza koja se ranije često koristila za opisivanje privrede Velike Britanije”, podseća „Forbs“.

Trenutna situacija pokazuje da bi nemačka ekonomija mogla da zapadne u recesiju u svakom trenutku. S obzirom na to da se radi o najvećoj evropskoj privredi, analitičari predviđaju da će se taj efekat negativno odraziti i na druge privrede u Evropskoj uniji.

Nasuprot tome, u svom mesečnom izveštaju Bundesbanka je u ponedeljak navela kako se očekuje da će se recesija u Nemačkoj završiti na proleće, uz blagi rast bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu. Pri tome, „privatna potrošnja bi trebalo da dostigne dno“, napisali su stručnjaci nemačke centralne banke u svom izvešaju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор