Nastavljaju se malverzacije sa peletom

Iako su u avgustu cene peleta ograničene na 38.000 dinara, a izvoz zabranjen, taj potez nije stabilizovao tržište, jer su nestašica tog energenta sada još veća. Fabrike peleta odgovornost prebacuju na JP Srbijašume zbog kašnjenja u isporuci sirovine za proizvodnju, dok u Srbijašumama ukazuju na malverzacije na tržištu peleta.

Tražnja za peletom trenutno je višestruko povećana. Nestašice peleta su počele još u maju, a pre uvođenja ograničenja njegova cena je dostizala i do 45.000 dinara za tonu. U trenutnoj situaciji na potezu su inspekcije koje od 11. avgusta kontrolišu i proizvođače i stovarišta, javlja RTS.

– Cena je bila nerealnih 370 eura po toni, što predstavlja veliki udar na budžet za ovu godinu za zimu. Teško je doći do njega, kod proizvođača nikako. Sa našim prevozom za kuću od 200 kvadrata, treba nam oko 4.000 eura za grejanje ove sezone – kaže Darko Marković iz Brodarca.

Vlasnici stovarišta ogreva sada više i ne primaju uplate, jer je uvoz gotovo stao, budući da i druge zemlje zabranjuju izvoz, a domaće fabrike koje ga sada prodaju su retke. Proizvađači se žale na Srbijašume i tvrde da su im slali ograničene količine zbog čega je i proizvodnja manja. U Srbijašumama kažu da im nije jasno zašto su stovarišta prazna, s obzirom na to da su polovinu narudžbi već isporučili, a sirovine ima I iz privatnih šuma.

– Što se Srbijašuma tiče apsolutno ne postoji razloga za brigu, ali još jednom kažem na tržištu Srbije učestvujemo sa trećinom. Pelet je morao da se proizvede, pelet nije mogao da nestane, a inspekcije tržišne i finansijske vrlo brzo će utvrditi šta se desilo sa sirovinom Srbijašuma i da li je taj pelet u nekim magacinima i čeka bolja vremena – kaže Igor Braunović, v. d. direktora Srbijašuma.

Iz Udruženja pri Privrednoj komori Srbije, koje okuplja čak 86 proizvođača peleta, poručuju da ništa ne skrivaju. Oni su potvrdili da ovih dana sarađuju sa tržišnim, poreskim i inspekcijama Ministarstva energetike, koje će se uveriti na licu mesta da peleta i drveta u fabrikama nema, već da se sve što se proizvede izbacuje na tržište.

– Ograničili smo cenu peleta, zabranili izvoz i na putu smo ka potpunoj stabilizaciji tržišta, posebno jer će i Vojska Srbije pomoći JP „Srbijašume“ kod Knjaževca i Medveđe u krčenju šumskih puteva i biće dovoljno sirovog drveta za sve proizvođače – poručila je povodom ovog problema Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i dodala da se potpuna stabilizacija na tržištu peleta očekuje u narednih desetak dana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор