NASA prihvatila četiri izuma našeg naučnika

made-in-germany-rs-nasa-logo

Četiri projekta srpskog naučnika Gorana Roglića iz Novog Sada prihvaćena su na ovogodišnjem konkursu „The Create the Future, Design Contest 2014“ u organizaciji jednog od vodećih svetskih naučno-tehnoloških časopisa, „NASA Tech Briefs“, koji se bavi dostignućima Agencije NASA, ali i drugih kompanija i naučnika iz celog sveta.

Od oko 8.000 pristiglih radova u sedam različitih kategorija za naučno-tehničko dostignuće 2014. godine, u uži izbor ušlo je 350, a svi radovi našeg naučnika poslati u četiri kategorije su i prihvaćeni, prenose „24 sata“.

Najmanji aparat za fizikalnu terapiju na svetu, uređaj za praćenje moždanih talasa u realnom vremenu, modularni analizator spektra, kao i rešenja u sprečavanju klimatskih promena, radovi su Gorana Roglića, diplomiranog inženjera elektronike i telekomunikacija, magistra kardiologije, doktora sportske rehabilitacije, koji već više od 25 godina konstruiše, trenira taj-či i vodi kendo klub „Išin“.

– Ovo je već samo po sebi ogroman uspeh. U septembru će druga komisija ocenjivati radove i izabrati pobednika. U ocenjivanju se računa inventivnost iznad 50 posto, 25 posto mogućnost realizacije i 25 posto primenjivosti na tržištu. A najbolje u svemu je što će to pratiti tehničko-naučna javnost celog sveta – kaže Roglić i navodi kako je većina prijavljenih radova na papiru, dok su njegovi već praktično upotrebljivi i mogu da se koriste.

Roglićev najmanji aparat na svetu za fizikalnu terapiju, radi na samo četiri alkalne baterije i može da obavi 12 vrsta fizikalne terapije, idealan je za sve, od kosmonauta do sportista.
– Drugi aparat prati moždane talase u realnom vremenu. Do sada su aparati prvo snimali mozak pa tek onda radili analize. Ovako može odvojeno da se snima leva i desna hemisfera mozga, ili da se sazna kada je mozak u alfa stanju ili meditaciji. To rešava probleme s poremećajem sna i pomaže da sportisti u meč uvek ulaze bez treme, s maksimalnom koncentracijom. Možete jednostavno i da saznate koja vam muzika najviše prija – objašnjava naš naučnik.

Pored modularnog analizatora spektra koji elektroničarima omogućava da posmatraju signale u audio-opsegu u frekvetnom domenu, Roglić je napravio i aparat koji zatvara ozonske rupe. Uređaj se veže na meteorološki balon, kad dođe na odgovarajuću visinu, meri koncentraciju ozona, pa kada utvrdi manjak, počne da proizvodi ozon pomoću generatora ozona.

– Ovo je nekomercijalni projekat koji je otvoren i može svako da ga koncipira i realizuje. Nadam se da će se velike firme zainteresovati za ovo rešenje, jer svima nam je cilj da spasimo planetu. Što se tiče pomoći naše države naučnicima i svim malim privrednicima, za početak treba omogućiti da preko „PayPala“ mogu da primaju novac iz inostranstva, a trebalo bi i osloboditi carine sve što je vezano za nauku – poručuje Roglić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор