Najbolji PC računar na svetu stiže iz Srbije

Računar “AXE-R” braće Nenada i Nemanje Đorđevića i Dušana Srbljaka osvojio je prvo mesto po glasovima i publike i žirija na Svetskom prvenstvu u modifikacijama i inovacijama računara i računarskih kućišta (CMWS), nedavno održanom na Tajvanu.

Konstruktori kažu da je na takmičenju konkurencija bila žestoka, budući da su se nadmetala 94 tima iz celog sveta, sa velikim budžetima i već dokazanim modelima. Međutim, zahvaljujući svom atraktivnom dizajnu i impresivnim komponentama, prestižnu nagradu je osvojio srpski računar, a njegovi tvorci poručuju da se svakako može govoriti o novom sprskom brendu.

– Kada pravite jedan ovakav mod suština je u detaljima, kao kada stanete ispred akvarijuma, a to je na kraju i prevagnulo kod sudija. Ovo je prvi put u istoriji tog takmičenja da je neko osvojio prve dve nagrade, i publike i žirija. Mi smo se trudili da svima stavimo da znanja da je računar došao iz Srbije, jer nam je bilo izuzetno bitno da ljudima objasnimo da se na jednom takvom svetskom takmičenju može pobediti sa idejom – kaže Dušan Srbljak i dodaje da se za AXE-R može reći da je srpski brend, jer je nastao u Srbiji.

Kako objašnjava Nenad Đorđević, originalnost njihove ideje leži u jedinstvenom obliku PC-a, jer je po prvi put u istoriji računarstva napravljeno heksagono kućište, u koje je smeštanje svih komponenti predviđenih za kućište kvadratnog oblika trajalo čitavih osam meseci.

– Ideju za ovaj dizajn sam dobio pre dve godine kada sam za osvojeno treće mesto na istom ovom takmičenju dobio pehar heksagonog oblika. Sve smo to smo isprojektovali i izdizajnirali kroz AutoCAD i kasnije izrađivali na laserskim mašinama, a metale savijali kako bismo napravili nešto nesvakidišnje – priča Nenad i najavljuje da se već spremaju za naredno takmičenje i da tim već radi na projektu koji će, kako se nada, zaseniti postojeći.

Po rečima Nenadovog brata Nemanje, cilj im nije da odu iz zemlje u inostranstvo, već da ostanu ovde i pokažu da je odavde moguće napraviti nešto zanimljivo i nešto što privlači pažnju.

– Želimo da podstaknemo mlade da razmišljaju u ovom pravcu i to ne samo u ovom, nego i generalno, da razmišljaju kreativno, i da nema veze što žive u Srbiji, i da su odavde stvari moguće, i da bilo gde u svetu neko to može da primeti – poručuje Nemanja i napominje da ne planiraju da zaštite svoj projekat, jer je kućište pobedilo na eminentnom svetskom takmičenju i kao takvo je svetski priznato, zbog čega bi svaki pokušaj kopiranja predstavljao sramotan potez za bilo koju kompaniju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор