Nagli pad potrošnje u Nemačkoj

made-in-germany-rs-kupovina-namirnica

U Nemačkoj je u septembru maloprodaja pretrpela najveći mesečni pad za unazad više od sedam godina, što je pojačalo sumnje u potrošačke kapacitete nemačkih domaćinstvava i njihovu podršku ekonomskoj politici najveće evropske privrede.

Po podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku „Destatisa“, vrednost maloprodaje u septembru realno je opala za 3,2 procenta u odnosu na prethodni mesec, što je najveći mesečni pad od maja 2007. godine, prenosi agencija „Rojters“.

Nakon rasta potrošnje od 1,5 posto u avgustu, nemački analitičari su za septembar predvideli prosečan pad maloprodaje u visini od 1 posto.

– Posle rasta potrošnje u avgustu, očekivao se pad u septembru, ali ne po tako visokoj stopi. Ovakva situacija čini utemeljenim pretpostavke o recesiji nemačke privrede – ističu ekonomisti iz „Nordea banke“.

Od januara do septembra ove godine, vrednost maloprodaje ipak je uvećana za 1,3 procenta u odnosu na isti period prošle godine, a prema mišljenjima stručnjaka, za tekuću godinu rast bi trebalo da iznosi 1,5 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор