Potrošnja u Nemačkoj nikad veća

Aktenkoffer voll mit Euroscheinen

Građani Nemačke prošle godine su potrošili 1.570 milijardi eura, što je više novca nego ikada u posleratnoj istoriji zemlje. Potrošnja je u odnosu na 2012. godinu porasla za 2,5 posto, a u poređenju sa 2000. godinom, Nemci su u 2013. potrošili čak 31,6 posto više, saopštio je Savezni zavod za statistiku, a prenosi agencija „Beta“.

Najveći deo potrošnje nemačkih građana ide na stanove i troškove stanovanja, zatim dolaze izdaci vezani za saobraćaj, za životne namirnice i bezalkoholna pića. Stručnjaci smatraju da su glavni razlog za povećanu potrošnju niske kamatne stope na štedne uloge, zbog čega građani smatraju da se štednja mnogo ne isplati, već radije troše na materijalna dobra. Kao drugi razlog navodi se da je puno Nemaca već investiralo novac u druge, dugoročno sigurne forme ulaganja, kao što su životna osiguranja.

Prema podacima objavljenim u Nemačkoj, potrošnja je porasla i u drugim zemaljama Evropske unije (EU), kao na primer u Austriji za 3,1 ili u Luksemburgu za 3,9 posto. U krizom zahvaćenim članicama EU potrošnja je opala, u Portugaliji za četiri i u Grčkoj za preko osam posto.
U Nemačkoj, prema podacima Saveznog zavoda za statistuku, 57,5 posto bruto društvenog proizvoda otpada na privatnu potrošnju, što je blizu proseka u EU od 58,4 posto. Luksemburg ima najniži udeo privatne potrošnje u BDP-u od 32,1 posto, a najviši je u Grčkoj, 73,7 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор