Na srpsko-mađarsku granicu stiže 20 nemačkih policajaca

made-in-germany-rs-carina

Nemačka je danas uputila 20 policajaca na granicu između Mađarske i Srbije da bi pomogli u kontroli porasta broja tražilaca azila u Evropskoj uniji (EU), a posebno u Nemačkoj koja azilantima pruža značajna socijalna davanja.

U EU je zabeležen nagli porast pristiglih građana Kosova, čiji se broj posebno uvećao od kako je došlo do ublažavanja putnih propisa, što im omogućava da stignu do granica Unije preko teritorije Srbije, prenosi agencija „Rojters“.

Nemačko Ministarstvo unutrasnjih poslova saopštilo je da je jedan od zadataka nemačkih policajaca da na mađarsko-srpskoj granici pomognu u dugoročnoj kontroli granice.

U saopštenju ministarstva takođe se kaže da će nemačke vlasti odlučivati o zahtevima za azil kosovskih građana u roku od dve nedelje, kao i da će pooštriti uslove da bi ukazale da u Nemačkoj nije lako dobiti azil.

Ministarstvo unutrasnjih poslova takođe je signaliziralo da bi moglo doći i do promene zakona kako bi se olakšala deportacija tražilaca azila sa Kosova, uz napomenu da to, međutim, za sada nije prioritet.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор