Merkelova na čelu G20 o klimatskom sporazumu sa SAD

dimnjaci

Nemačka kancelarka Angela Merkel je najavila da će u klimatskoj politici pokušati da sarađuje sa novim predsednikom SAD Donaldom Trampom, koji je ranije izjavio da bi SAD mogle da se povuku iz međunarodnog sporazuma o borbi protiv globalnog zagrevanja.

Merkelova je juče preuzela predsedavanje grupom G20, zemalja sa najrazvijenijom privredom u svetu, izjavivši da su se ona i predsednik Tramp dogovorili da pokušaju da sarađuju, prenosi agencija „Rojters“.

– Razgovarali smo telefonom. Čestitala sam mu na izbornoj pobedi i dogovorili smo se da želimo da pokušamo da radimo zajedno. Tada ću mu naravno reći da veruje da su klimatske promene apsolutno izazvali ljudi – rekla je Merkelova na skupu Hrišćanskodemokratske unije (CDU) u gradu Minsteru i dodala da želi da utvrdi kako će se pozicije dalje razvijati.

Donald Tramp je prošle nedelje izjavio za „Njujork tajms“ da postoji „neka veza“ između ljudskih aktivnosti i globalnog zagrevanja, uprkos tome što je klimatske promene ranije okarakterisao kao prevaru, podseća Rojters.

Na skupu svoje političke partije Merkelova je rekla i da je navikla da se sreće sa ljudima koji se sa njom ne slažu uvek u svemu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор