Mercedes prekinuo razvoj nove platforme za EV

Prema navodima Handelsblatta, kompanija Mercedes je zaustavila razvoj svoje nove mehaničke platforme za proizvodnju velikih električnih vozila (MB.EA), najverovatnije usled sporije prodaje modela EQE i EQS.

U pitanju je velika promena, budući da je bilo planirano da nova platforma do 2028. godine donese nekoliko tehnologija kakve su prikazane na modelu Vision EQXX, koji karakteriše ultra dugi domet od preko hiljadu kilometara.

Po svemu sudeći, odustajanjem od nove platforme od takve autonomije za sada nema ništa, ali bi ovaj potez bi trebalo da uštedi kompaniji milijarde, s obzirom na to da Mercedes preispituje svoju strategiju za buduće luksuzne automobile. Naime, izveštaji kažu da će Mercedes napraviti polukružni zaokret i uštede preusmeriti u dalji razvoj svoje EVA2 mehanićke platforme koju trenutno koriste upravo električne krstarice EQS i EQE.

Međutim, iako pošto šef Mercedes-Benza Ola Kelenius uverava akcionare da će kompanija u doglednoj budućnosti nastaviti da proizvodi kako električne motore, tako i motore sa unutrašnjim sagorevanjem, ukidanje MB.EA platforme moglo bi da produži vek prestižne limuzine S-Klase sve dok ne postane izvodljiviji prelazak na čisto električna vozila.

„Mercedes-Benz će dosledno stvarati preduslove za novi vozni park sa neutralnim emisijama CO2 do 2039. godine. Očekujemo da će globalni udeo električnih automobila i plug-in hibrida u prodaji naših novih automobila dostići 50 posto u drugoj polovini ove decenije. Tempo transformacije je određen tržišnim uslovima i potrebama naših kupaca. Napravićemo savršen Mercedes za svaki zahtev kupca“, navodi se u saopštenju kompanije.

Iz kompanije su najavili i da će tokom 2030-ih godina fleksibilno ponuditi vozila sa potpuno električnim pogonom ili elektrifikovanim visokotehnološkim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, prenosi Index.

„Da bismo to postigli, učinili smo našu proizvodnju fleksibilnom u smislu pogonskih sistema. Da bismo dalje razvijali naš portfolio proizvoda, održivo ćemo koristiti efikasnost između novih i postojećih modela. Svi novi Mercedes-Benz modeli će zadovoljiti najviše zahteve naših kupaca“, poručili su iz Merccedesa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор