Cena zlata na novom rekordu

Cene zlata su u svetu ponovo dostigle rekordne nivoe, pa je na njujorškoj berzi Komeks (Comex) vrednost ovog plemenitog metala iznosila 2.449,89 dolara po unci, prenosi agencija Rojters i dodaje da je rast cena zlata podstaknut očekivanjima da će Federalne rezerve FED smanjiti kamatne stope.

Od Američke centralne banke (FED) se ovakav potez očekuje zbog prošlonedeljnih podataka o usporavanju stope inflacije u SAD. Iako se banka nije zvanično izjasnila o kamatnim stopama, investitori se već klade na njihovo smanjenje.

Niže kamatne stope FED-a povećale bi privlačnost zlata za ulagače. Kineska i druge svetske centralne banke nastavljaju da kupuju zlato, u nastojanju da diverzifikuju svoje rezerve i smanje zavisnost od američkog dolara, što uz napetost na Bliskom istoku dodatno podstiče rast cena žutog metala.

Inače, na novo poskupljenje zlata na tržištu nadovezao se i rast cena srebra koje se u juče prodavalo za 32,015 dolara po unci, što je najviša vrednost tog plemenitog metala još od 2012. godine, prenosi agencija Tanjug.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор