Srbija prva u Evropi po rastu broja stranih turista

Prema najnovijem izveštaju Evropske turističke komisije, Srbija je i ove godine prva u Evropi po stopi rasta dolazaka i noćenja stranih turista, u poređenju sa periodom od pre pandemije korona virusa.

Kako je precizirao državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić, u odnosu na isti period 2019. godine, Srbija u prvom tromesečju ove godine beleži povećanje broja stranih turista za 42%, a noćenja za čak 70%, po čemu je vodeća zemlja u Evropi.

– Ovi rezultati sada već pokazuju da povratak stranih gostiju nije bio posledica privremenog skoka nakon korona krize, već da imamo stabilan i to vrlo dinamičan rast stranih turista sa velikog broja tržišta – rekao je Kandić, a prenosi agencija Beta.

On je istakao da je Srbija ove godine vodeća zemlja u Evropi i po tempu oporavka turističkog prometa sa Kinom, koji je nivoe iz prvog kvartala 2019. prevazišao za 30% u dolascima, a za 57% u noćenjima. Na snažan povratak kineskih turista, rekao je, dominantno su uticali direktni letovi sa Pekingom i Tjenđinom.

– Veliki broj direktnih letova Er Srbije ka svim najvažnijim destinacijama je bio presudan faktor za brz povratak stranih gostiju. Verujem da će uvođenje dva nova leta, ka Šangaju i Gvandžou, omogućiti pozicioniranje Srbije kao glavne baze u regionu iz koje će kineski turisti putovati ovim delom Evrope – poručio Kandić je i dodao da je Srbija u 2024. vodeća destinacija u Evropi i po broju obnovljenih letova u odnosu na period pre pandemije.

On je naveo da su rekordni prihodi od stranih gostiju u prva tri meseca ove godine iznosili blizu 600 miliona eura, što je međugodišnji rast od 12%, te izrazio očekivanje da će 2024. biti rekordna za turizam Srbije, jer će rastu turističkog prometa doprineti ne samo strani, već i domaći gosti, koji su, kako je dodao, i nakon pandemije pokazali veliki interes da putuju Srbijom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор