Masu elektrona najpreciznije izmerili Nemci

teilchen_know_how
Kako su danas objavili Nemački mediji, njihovi naučnici uspešno su izveli dosad najpreciznije merenje mase elektrona, jednog od osnovnih gradivnih delova materije.

Kako se navodi, ovaj podatak će biti od posebne koristi istraživačima u testiranju „standardnog modela“ fizike i opšte prihvaćene teorije o česticama i silama koje čine univerzum, prenosi agencija „Tanjug“.

Na Institutu Maks Plank za nuklearnu fiziku u Hajdelbergu, tim naučnika predvođen Svenom Šturmom obavio je merenje elektrona pomoću uređaja nazvanog „Peningova zamka“ (Penning trap), koji kombinacijom magneta i električnih polja zarobljava naelektrisane čestice. Oni su utvrdili masu elektrona vezanog za jezgro ugljenika čija je masa već poznata. Prema proračunu koji je 13 puta preciziniji od svih prethodnih pokušaja, elektron ima 0.000548579909067 jedinica atomske mase.

U studiji objavljenoj u časopisu „Nature“, navodi se povodom ovog otkrića, da je „ovim postavljen temelj budućim fundamentalnim eksperimentima u fizici i preciznim testiranjima standardnog modela“. Elekroni su subatomske čestice negativnog elementarnog naboja, koje okružuju jezgro atoma. Otkrio ih je 1897. godine britanski naučnik Džozef Džon Tomson.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор