Masovno gašenje prodavnica velikih trgovinskih lanaca u Nemačkoj

U Nemačkoj se natpis „Zatvaramo“ može videti na sve više prodavnica velikih trgovinskih lanaca kao što su C&A, Galeria Karstadt Kaufhof, Primark, Görtz, Conrada, H&M, Orsay, Conrad i Media Markt, koji svoje maloprodajne objekte zatvaraju u mnogim gradovima, prenosi Feniks magazin.

U mnogim privrednim sektorima maloprodaja se već godinama bori sa padom potražnje, koji je zadao ozbiljan udarac i nizu etabliranih robnih marki. Trgovine tekstilom, elektronikom i parfemima pretrpele su najviše posledica pandemije korona virusa, a i energetska kriza je takođe ostavila traga. Tako je nekoliko velikih lanaca poput C&A, Galeria Karstadt Kaufhof, Primark i Görtz naknadno najavilo zatvaranje svojih poslovnica.

Drugi put u tri godine lanac robnih kuća Galeria Karstadt Kaufhof ponovno je pred finansijskim bankrotom. Prema rečima šefa kompanije Miguela Milenbaha, mreža od 131 poslovnice trebalo bi da se smanji za najmanje trećinu, pa bi zatvaranjem verovatno bilo pogođeno više od 40 prodavnica. U decembru je postalo poznato da će se verovatno morati zatvoriti do 90 objekata, a sada je i plan o preuzimanju 47 poslovnica Galerije „Schön hier“ propao. I veliki trgovinski lanac C&A takođe će ove godine ugasiti najmanje još tri svoje prodavnice u Kilu, Rendsburgu i Elmshornu. Poznati modni lanac već neko vreme prolazi kroz obimno restrukturiranje, zbog čega nije želeo da saopšti razloge i detalje.

„Molimo za razumevanje da ne objavljujemo nikakve podatke o zaposlenima i precizne podatke ili pozadinu zatvaranja prodavnica, jer još nije jasno koliko će ukupno biti zatvaranja. C&A je 2022. samo u Nemačkoj već zatvorio 13 svojih objekata“, saopštili su iz te kompanije.

Primark trenutno ima 32 prodavnice u Nemačkoj. Objekat u blizini Darmštata je zatvoren još krajem oktobra, a zatvaranje prodavnice u Berlinu je planirano u aprilu. Ipak, čini se da se neće zaustaviti na tome jer je prodaja poslednjih godina drastično opala sa 926 miliona eura u 2019. na 380 miliona u 2021. Isto tako i kompanija Görtz najavljuje da će ugasiti svoje prodavnice – tri u Kelnu, dve u Hamburgu i po jednu u Dizeldorfu, Maincu, Hajdelbergu i Bingenu.

Globalni modni brend H&M zatvorio je u prošloj godini ukupno 240 prodavnica širom sveta, mada nije jasno koje su lokacije u Nemačkoj u pitanju. Takođe, i nemačka kompanija Orsay je još u junu zatvorila svih svojih 197 prodajnih objekata u Nemačkoj.

Conrad Electronic je najavio da će zatvoriti gotovo sve prodavnice u Nemačkoj, je želi da se u buduće posveti onlajn trgovini. Isto važi i za elektronskog giganta Media Markt-Saturn, koji je još 2021. ugasio 13 svojih prodavnica, a prošle godine je, između ostalog, zatvorio i objekat u Gelcenkirhenu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор