Malinovača od smrznutog voća!

made-in-germany-rs-malinovaca

Inovacioni centar Tehnološko metalurškog fakulteta iz Beograda i Institut za voćarstvo iz Čačka razvili su novi tehnološki postupak za proizvodnju rakije od maline, koji će omogućiti korišćenje sirovine tokom cele godine.

Proizvođačima „malinovače“ ovaj postupak će omogućiti korišćenje čak i zamrznutih malina očuvanih senzornih osobina, mirisa i ukusa, a prednost te tehnološke inovacije obezbeđuje proizvodnju rakije od daleko manjih količina voća.

Na promociji malinovače u Privrednoj komori Srbije (PKS), objašnjeno je da je u klasičnom postupku potrebno 16 kilograma malina za proizvodnju jednog litra 40-procentne rakije, dok je u novom tehnološkom postupku potrebno svega 1,2 kilograma tog voća. Cena ove rakije bila bi između 10 i 15 eura. Stručnjaci koji su radili na ovom projektu kažu da su već vođeni razgovori sa jednim ozbiljnim srpskim proizvođačem o kupovini te tehnologije, kao i o mogućnostima zajedničke proizvodnje, prenosi agencija „Tanjug“.

– Rakija malinovača proizvedena novim tehnološkim postupkom naći će svoje mesto ne samo na domaćem, već i na zahtevnom tržištu Evropske unije i sveta. Srbija prati aktuelne zahteve svetskog tržišta i primenjuje nove standarde proizvodnje kako bi bila što konkurentnija. Rakije od jagodastog voća, pre svega maline i jagode, u poslednje vreme su sve traženije u svetu – rekao je tom prilikom državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Željko Radošević.

Radosav Cerović iz beogradskog Inovacionog centra Tehnološko metalurškog fakulteta, izvestio je da vrednost ovog inovacinog projekta, realizovanog uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnloškog razvoja, iznosi 4,6 miliona dinara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор