Kućni pomoćnici u Nemačkoj uglavnom rade na crno

U Nemačkoj ogromna većina kućnih pomoćnika i pomoćnica radi ilegalno na poslovima spremačice, baštovana i slično, pokazuje poslednje istraživanje Instituta nemačke privrede (IW).

– Godinama procenjujemo da broj kućnih pomoćnika koji nisu registrovani i koji rade na crno bez osiguranja i osiguranja od nezgode prelazi 90 procenata – navodi Dominik Enste, autor ovog istraživanja.

Za najnoviju procenu Institut je analizirao nedavno objavljene rezultate iz takozvanog socio-ekonomskog panela, reprezentativnog dugoročnog istraživanja sprovedenog na oko 290.000 privatnih domaćinstava, prenosi Feniks magazin.

Po ovim podacima, oko 4,3 miliona domaćinstava u Nemačkoj, ili otprilike svako deseto domaćinstvo, redovno je ili povremeno tokom 2021. godine angažovalo pomoćne radnike u kući.

Oduzme li se od tog broja poznati broj pomoćnih radnika koji su samozaposleni i plaćaju doprinose za socijalno osiguranje, čak 3,9 miliona domaćinstava plaća ovoj kategoriji radnika da “na crno” čiste, vrtlare, čuvaju decu i obavljaju druge poslove, procenjuje IW.

U Nemačkkoj poslodavci i radnici na crno imaju malo koristi ukoliko se registruju kod institucija koje regulišu zapošljavanje na nepuno radno vreme. Enste podseća da nije neuobičajeno da kućne pomoćnice rade u domaćinstvu dugi niz godina i da su izgradile odnos poverenja, ali njihovi poslodavci često ipak ne žele da ulaze u ugovorne obaveze.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор