I Nemačku muči rad na crno

U Nemačkoj većina kućnih pomoćnica radi na crno, a rezultati studije Instituta za nemačku privredu (IW) pokazuju da između 73 i 85 posto domaćinstava plaća na ruke čistačice ili baštovane.

„ Mnoge kućne pomoćnice ili baštovani rade u Nemačkoj na crno. Samo 350.000 od 2,7 do tri miliona čistačica, bejbisiterki ili vrtlara, koliko se procenjuje da ih je u Nemačkoj, socijalno je osigurano. Na crno najviše rade penzioneri, mladi i studenti, a među njima je mali broj onih koji bi priznali da nije u redu što rade ilegalno“, navodi se u poslednjoj objavljenoj studiji Instituta za nemačku privredu (IW).

Po rečima stručnjaka ovog instituta, Dominika Enstea, glavni razlog za rad na crno su visoki izdaci i zakonske regulative, tako da je mnogima atraktivnije da sami nešto urade ili da nekoga angažuju “ispod ruke”.

– Tu se pojačano radi i o dvostrukom moralu. Građani kritikuju političare da premalo rade protiv rada na crno ili da nude dosta nesigurnih poslova, a smatraju normalnim što u sopstvenom domaćinstvu kućnim pomagačima ne plaćaju godišnji odmor ili bolovanje u slučaju bolesti – kaže Enste za „Dojče vele“.

Inače, u Nemačkoj se obim rada na crno smanjuje osmu godinu zaredom, a najveća evropska privreda se na međunarodnoj listi nalazi u sredini. Međutim, kada se uporedi sa Sjedinjenim Američkim Državama ili sa Švajcarskom, izgleda da je Nemačka dosta atraktivnija za rad na crno. Po mišljenju stručnjaka razlog tome je veliki broj zakonskih regulativa među koje spada i minimalna zarada i zaštita od otkaza.

U Institutu za nemačku privredu kažu da se velik obim rada na crno u domaćinstvima može posmatrati kao jedna vrsta izjednačavanja poreske pravde, jer dok pojedini bogataši svoju imovinu prenose u Luksemburg da bi uštedeli na plaćanju poreza, obični ljudi to pokušavaju radom na crno.

Prema ispitivaju javnog mnjenja, rad na crno u privatnim domaćinstvima čini od 15 do 20 posto ukupnog broja zaposlenih na crno. U poređenju sa ukupnim brojem radnika na crno, u građevinskoj branši to je vrlo mali udeo. Procenjuje se da se gubici u državnom budžetu zbog rada na crno u privatnim domaćinstvima kreću između 10,92 i 28,6 milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор