Na Oktoberfestu ove godine sve poskupelo

U Minhenu je juče po 188. put počeo najpoznatiji svetski festival piva Oktoberfest, koji ove godine više miliona posetilaca dočekuje sa cenama piva, hrane i zabave većim za oko šest posto u odnosu na prošlu godinu, javljaju nemački mediji.

Litar piva na festivalu ove godine košta između 13,20 eura (Museumszelt) i 14,50 eura (Käfer), dok cena pšeničnog piva u vinskom šatoru iznosi čak 17,40 eura. Pivo je u proseku skuplje za 6,12 posto, što pivari opravdavaju povećanjem troškova sirovina poput hmelja, slada i ječma, ali i energije i radnog sata.

Pored piva, poskupela su i bezalkoholna pića, pa litar flaširane vode sada košta 10 eura, dok cena limunade iznosi od 8,20 do 12,40 eura za litar. Međutim, novitet ove godine predstavljaju aparati sa besplatnom pijaćom vodom, koji su postavljeni izvan šatora.

Što se hrane tiče, perece koštaju 3 do 4 eura, polovina organske piletine košta 20,50 eura, a dok se cena standardne piletine kreće između 14 i 15 eura. Pola pečene patke košta do 36,50 eura, svinjske kobasice su do 20 eura, cena kolenice je 25 eura, a za špecle sa sirom treba izdvojiti 20 eura. Međutim, u svim šatorima postoje jelovnici koji uključuju i jelo i piće, zbog čega ručak može manje da košta.

Ove godine su poskupeli i zabavni sadržaji, tako da ulaznice za vožnje na vrteškama i razne druge vesele aktivnosti koštaju od 2,50 do 12,50 eura. Ali i tu postoje popusti, budući da je svaki utorak na Oktobarfestu dan za decu i porodicu, kada porodice mogu da uživaju u zabavi po nešto nižim cenama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор