Kod Aleksinca niče nova urbana poslovna zona

Opštine Aleksinac je stavila na javni uvid plan detaljne regulacije za industrijsku zonu Žitkovac, kako bi se definisala namena zemljišta, obezbedili uslovi za izgradnju neophodne infrastrukture i i odredile lokacije na kojima će budući investitori realizovati urbanističke projekte.

Na jednom delu radne zone Žitkovac već postoje izgrađeni proizvodni kapaciteti, a planom se predviđa njeno proširenje na ukupno oko 159 hektara, koje će obuhvatiti ne samo zonu građevinskog zemljišta, već i poljoprivredne parcele. Ideja je da se tu formira zona koja će uz proizvodnih objekata imati prostora i za izgradnju pomoćnih sadržaja, prenosi eKapija.

Veći deo prostora biće određen za građevinske parcele različite namene – proizvodne, poslovne i komercijalne objekte, a postojaće i mešovita zona sa stambeno-poslovnim objektima koji će podstaći dodatni urbani razvoj Aleksinca. U mešovitoj zoni predviđena je i izgradnja sportskih sadržaja, kao i zatim prostor sa uređenim zelenilom i vodnim zemljištem, navodi se u planu.

Nova radna zona će se prostirati duž saobraćajnice Državnog puta IIa reda br. 217, Aleksinac-Žitkovac-Tešica, gde će za nove investitore biti formirane parcele uz maksimalnu fleksibilnost plana kako bi se intenzivirala saradnja između javnog i privatnog sektora. Predviđeno je da se gradnja novih brownfield i greenfield investicija obavlja sve dok se ne popune kapaciteti, a dosta pažnje biće posvećeno i razvoju usluga kao podrška privrednicima za razvoj trgovine.

U radnoj zoni biće moguće graditit objekte do 18 metara visine i strukture P+3+Pk, a izuzetak su tehnološki objekti kojima se mogu dozvoliti odstupanja. Tu neće biti moguća gradnja stambenih objekata, ali će biti moguće graditi komercijalne objekte poput prodavnica, restorana, hotela i trgovinskih objekata koji bi bila podrška proizvodnji. Zona stanovanja srednjih gustina pratiće liniju već formiranih naselja, sa objektima ne viših od 12 metara, strukture P+1+Pk.

Saobraćaj će se unutrar radne zone odvija preko državnog puta sa pristupnim saobraćajnicama i prilazima koji treba da obezbede pristup do svake parcele. Trenutno stanje je takvo da se iz radne zone veza sa državnim putem odvija preko 11 priključaka, ali je planom otvorena mogućnost da se ona svedu na 5 sa uređenim raskrsnicama. Prema navodima Zavoda za urbanizam iz Niša, ovakvom regulacijom područja obezbediće se građevinska površina od ukupno 2.819.100 m2.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор