Mercedes kupio kompaniju za proizvodnju baterijskih ćelija

Nemački Mercedes-Benz najavljuje da će preuzeti trećinu udela u kompaniji za proizvodnju baterijskih gorivnih ćelija Automotive Cells Company (ACC), čiji su osnivači francuske kompanije Stellantis i TotalEnergies.

– Cilj ovog partnerstva prvenstveno je razvoj ćelija i baterijskih modula, ali i pomoć Evropi da zadrži središnju poziciju u autoindustriji, čak i u električnoj eri – izjavio je Ola Kaellenius, izvršni direktor Daimlera, matične kompanije Mercedes-Benza, i dodao da će se baterijske ćelije proizvoditi 95% od recikliranih materijala, a u skladu s ciljem o dostizanju ugljično neutralnog lanca nabavke do 2039. godine.

U kompaniji navode da će ACC početi da snadbeva Mercedes-Benz baterijskom tehnologijom od sredine ove decenije. Prema sporazumu, Daimler će u ovaj projekat iduće godine uložiti oko 500 miliona eura, a očekuje se da će njegova ukupna ulaganja ostati ispod milijardu eura (1,2 mlrd USD). Takođe, i ACC je pribavio 1,3 milijardi eura francuskog i nemačkog kapitala, kako bi dostigao ciljani proizvodni kapacitet od 120 gigavatsati do kraja decenije, za šta će mu trebati ukupno 7 milijardi eura, do kojih će doći putem prodaje deonica, kredita i subvencija.

Iako evropski proizvođači sastavljaju i baterijske pakete za električne automobile, u proizvodnji gorivnih ćelija, ključnih sastavnih blokova za baterije, dominiraju azijske kompanije. S tim u vezi, Daimler je u julu saopštio da do 2030. želi da bude „potpuno električan“, zbog čega planira da izgradi osam giga-fabrika, uključujući jednu u SAD-u i četiri u Evropi, kapaciteta najmanje 200 gigavatsati.

– Zajedno s ACC-om razvićemo i proizvoditi baterijske ćelije i module u Evropi, izrađene prema specifičnim Mercedes-Benzovim zahevima. Ovo novo partnerstvo omogućuje nam da osiguramo nabavku i iskoristimo ekonomiju razmera – rekao je Kaellenius, a prenosi N1.

Inače, ACC je osnovan u septembru 2020. kao zajednički projekat francuskih firmi Stellantis i TotalEnergies, a već je povezan sa Nemačkom kroz ulaganja 2 milijarde eura u fabriku baterijskih ćelija u Kaiserslauternu, koja bi trebalo da započne sa proizvodnjom 2025. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор