Inspekcija traži genetski modifikovane zasade u Mačvi, Sremu i Bačkoj

made-in-germany-rs-nogmo

U Fitosanitarnoj inspekciji najavljuju početak sprovođenja ovogodišnje kontrole na oko 2.000 parcela zasejanih sojom, prvenstveno u okruzima koji su prethodnih godina bili „najproblematičniji“, tačnije u kojima je već gajena genetski modifikovana soja.

Gajenje GM soje prethodnih godina je bilo registrovano u mačvanskom, zapadnobačkom, južnobačkom i sremskom okrugu, kao i u okolini Beograda, objasnili su za „Blic“ u Ministarstvu poljoprivrede.

U kontroli useva navode da fitosanitarni inspektori koriste proteinske test trake za brzo otkrivanje prisustva GMO.
– Kada otkrijemo genetski modifikovanu soju, GPS uređajima utvrđujemo koordinate parcela na kojima se ona uzgaja, pa u službama katastra saznajemo ko su njihovi vlasnici. Kada i naknadni izveštaj laboratorije potvrdi prisustvo GMO, donosimo rešenje kojim se nalaže uništavanje useva i pokretanje kaznenih mera protiv uzgajivača – kažu u inspekciji i potvrđuju da sva količina GM soje mora biti uništena pre nego sazri i bude spremna za žetvu.

Uzgoj GM soje mogao bi ozbiljno da poremeti domaću proizvodnju klasične soje, čemu tržište Evropske unije i teži. Zato naši proizvođači soje apeluju da se kazne za gajenje GM soje od 30.000 do 50.000 dinara, moraju značajno uvećati. Agroekonomista Miladin Ševarlić takođe smatra da bi one kod kojih se u više navrata pronađe GM soja, trebalo dodatno ozbiljno kazniti, jer GM soju uključuju u lanac industrije stočne hrane, a preko toga i u ljudsku ishranu.

Tokom prošle godine u Srbiji je nađena GM soja na 23 hektara, što predstavlja četiri procenta kontrolisanog uzorka. Na osnovu tog uzorka, stručnjaci procenjuju da se u Srbiji GM soja gaji na najmanje 3.000 hektara. Onaj za koga se otkrije da na svojoj njivi gaji genetski modifikovane organizme platiće uz kaznu i troškove njihovog uništavanja, a više neće ni imati pravo na bilo kakve povlastice od države, kao što su subvencije ili povoljniji krediti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор