Help nastavlja da pomaže nezaposlene u Pirotu

U saradnji Nemačke humanitarne organizacije Help i Grada Pirota, još 25 piroćanaca je u poslednjem ciklusu programa dobilo finansijske podsticaje za nabavku opreme za pokretanje privatne delatnosti, za šta je Grad izdvojio 40 posto od ukupno investiranih 75 hiljada eura.

Na ovaj način nastavlja se uspešna saradnja nemačke humanitarne organizacije i Grada Pirot, koji na ovaj način već 18 godina pomažu nezaposlenima da pokrenu sopstveni posao, a preduzetnicima da prošire već postojeći, prenosi RTS.

U slučaju diplomiranog mašinskog inženjera Vladimira Boškovića, koji je odlučio da napusti siguran posao i upusti se u preduzetničke vode, trebalo je da prođe 10 godina da sazri ideja o osnivanje sopstvene firme i pretvaranju nekadašnjeg hobija u biznis. On se po prvi put javio na konkurs za dobijanje subvencije i sada se, uz pomoć savremene tehnologije, bavi izradom nameštaja po meri za domaće tržište.

– Mi smo aplicirali za mašine koje će služiti u daljoj proizvodnji i nadamo se da ćemo dobiti veći kvalitet i precizniju izradu. Trenutno pored mene kao vlasnika, imamo angažovane arhitekte i u planu nam je da zaposlimo ljude koji će biti operativni na CNC mašini i na terenu za sklapanje i montažu samog nameštaja – priča Bošković.

Nemački Help i Grad Pirot su u poslednjem ciklusu projekta finansijski podržali zanatske i uslužne delatnosti. Kako je objasnila Sanja Mitić iz pirotske kancelarije Help-a, cilj projekta je bio da ljudi započnu ili unaprede svoju delatnost, uzimajući u obzir očuvanje životne sredine.

Prema rečima gradonačelnika Pirota Vladana Vasića, rezultat dugogodišnje saradnje Grada i Helpa je pre svega smanjenje nezaposlenosti. On je precizirao da je preko 500 malih biznisa i nekoliko kooperativa do sada podržano donacijama do 3 hiljade eura, što je ekvivalentno otvaranju fabrike srednjeg nivoa.

Pored učešća u ovom programu, Grad Pirot je za još desetak drugih podsticaja u zapošljavanju iz budžeta izdvojio još 45 miliona dinara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор