Štada i Hemofarm nastavljaju sa rastom prodaje

U prvoj polovini ove godine Štada (STADA) grupacija je, u odnosu na isti period prošle godine, povećala prodaju za 16 posto, na 2,1 milijardu eura, dok je prodaja Hemofarm grupe istovremeno porasla za 12,8 posto, navodi se u saopštenju Štade, a prenosi agencija Tanjug.

EBITDA zarada Štade se u prvom polugođu povećala za 30 posto, na 509 miliona eura, a profit se u poslednjih pet godina gotovo udvostručio. Generalni direktor Štada grupe Peter Goldschmidt je tim povodom poručio da je grupacija na dobrom putu da ove godine premaši vrednost prodaje od četiri milijarde eura i milijardu eura EBITDA. On je istakao da, prema nezavisnim procenama, rejting Štade u održivom poslovanju potvrđuje da je među prvih 15 posto farmaceutskih kompanija u svetu.

Rastu Štada grupe u ovoj godini doprineo je i vršački Hemofarm, koji je jedan od ključnih proizvodnih centara nemačke grupacije, sa fabričkim pogonima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

– Hemofarm grupa je nastavila da ostvaruje odlične rezultate na tržištu zapadnog Balkana. Kao regionalni farmaceutski lider, nastavili smo rast u segmentu generičkih, CHC i OTC proizvoda, a međugodišnji porast prodaje od 12,8 posto potvrđuje našu jasnu strategiju da našim korisnicima budemo partner od poverenja. Hemofarm ostvario rast u svim segmentima, a na tržište je plasirao brojne nove lekove i OTC/CHC proizvode, poput Femmabiotica – istakao je generalni direktor Hemofarm grupe Ronald Zeliger.

U saopštenju Štade se navodi da je, po pitanju zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, u prvoj polovini 2023. godine nekoliko lansiranja i proširenja kapaciteta, zajedno sa nedavnim akvizicijama, dovelo do korigovanog povećanja od 19 posto, na 870,6 miliona eura.

Porast udela na tržištu ostvaren je u brojnim zemljama, uključujući Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Dansku, Francusku, Litvaniju, Rumuniju, Srbiju, Sloveniju i Švajcarsku, navode iz Štade i za septembar najavljuju predstavljanje rezultate Zdravstvenog izveštaja za 2023. godinu, devetog po redu istraživanja, sa više od 32.000 učesnika iz 16 zemalja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор