Počelo prijavljivanje za 10.000 dinara po detetu od države

U Srbiji je danas, preko portala Uprave za trezor, počelo prijavljivanje majki za jednokratnu državnu pomoć od po 10.000 dinara po detetu uzrasta do 16 godina. Prijavljivanje će trajati do 20. septembra, a isplata novca će krenuti već od 25. septembra.

Prijavljivanje se obavlja elektronski, na adresi idp.trezor.gov.rs, i veoma je jednostavno, s obzirom na to da podnosilac prijave, odnosno majka, navodi svoj matični broj, broj lične karte i ime banke u kojoj želi da joj bude uplaćen novac, dok sistem, na osnovu matičnog broja majke, automatski vuče iz nadležnih registara i matične brojeve dece, prenose srpski mediji.

Od prijavljivanja su izuzeti primaoci novčane socijalne pomoći i hranitelji deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć, jer će njima 10.000 dinara biti uplaćena automatski. Ova pomoć se može dobiti za svako dete koje je državljanin Republike Srbije i koje je rođeno počev od 21. novembra 2006. godine pa na dalje, što znači da su obuhvaćena i deca koja već imaju 16 godina, a koja prošle godine nisu ispunjavala uslove za pomoć mladima od 16 do 29 godina jer su imala manje od 16 godina.

Pravo na novčanu pomoć ima majka deteta, a izuzetno otac, staratelj ili hranitelj, pod uslovima propisanim odgovarajućim zakonskim rešenjem, koje je stupilo na snagu 1. avgusta. Prema očekivanjima, Za ovu meru državne podrške za oko 1.190.000 dece biće ukupno potrebno oko 11,9 milijardi dinara, ili oko 100 miliona eura.

Inače, tokom korona pandemije država je pomogla privredu i građane sa tri paketa finansijske pomoći, vredna skoro devet milijardi eura, kako bi doprinela očuvanju privrednog ambijenta, poslovanju fabrika i proizvodnih firmi, izbegla masovna otpuštanja i pomogla građanima u očuvanju životnog standarda.

– Podsetiću da smo prošle godine u februaru isplatili po 20.000 dinara penzionerima, što je najveće jednokratno davanje do sada, dok smo prošle godine, u februaru i junu, mladima od 16 do 29 godina isplatili po 100 eura, a potom i u decembru po 5.000 dinara – istakao je ministar finansija Siniša Mali.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор