Gas u Nemčkoj skočio na preko 3.000 dolara

U nemačkoj je juče cena hiljadu kubnih metara gasa preskočila nivo od 3.000 dolara, što je posledica potpunog haosa koji vlada na globalnom gasnom tržištu.

Neposredno pre ovog tržišnog šoka, mediji su preneli da je cena gasa u Evropi prešla 2.000 dolara za hiljadu kubnih metara, kao i da je do toga došlo po prvi put od 21. decembra prošle godine. Takođe, prema podacima sa londonske ICE berze, cena najbližih (aprilskih) fjučersa na TTF čvorištu dostigla je 2.011 dolara za hiljadu kubnih metara.

Inače, cena gasa je juče ujutru iznosila oko 1.700 dolara za 1.000 kubnih metara (prvi put od 23. decembra 2021.), a fjučers ugovorima za aprilsku isporuku trgovano je na holandskom TTF čvorištu po ceni od 1.710 dolara za hiljadu kubika, odnosno za 149 eura po MWh prema trenutnom kursu eura prema dolaru, podaci su ICE berze.

U ovakvoj kriznoj situaciji, Nemačka je dala ovlašćenje svom centru za trgovinu gasom da izvan Rusije kupi tečni prirodni gas za 1,5 milijardi eura (1,66 milijardi dolara), iako Rusija za sada izvršava sve svoje obaveze iz ugovora o snabdevanju, saopštili su iz nemačkog Mnistarstva ekonomije.

– Sada je stvar odluke gde će se gas kupiti. Ne bih da kalkulišem za koliko će dana to biti obavljeno, ali to će se desiti u vrlo kratkom roku – izjavio je portparol ministarstva na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi agencija Rojters.

Pored cene gasa, nastavlja se i snažan rast cene nafte, budući da je rusko-ukrajinski rat napravio paniku na tržištu, na kom vlada strah od moguće nestašice. Cena američke nafte WTI skočila je na najviši nivo od 2013. godine, dok je globalno referentni brend – evropska nafta Brent, premašila 110 dolara za barel.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор