Frankfurt postaje novi centar Evrope

Frankfurt na Majni se nada da će nakon Bregzita privući bankare iz Londona, zbog čega menja urbanističke planove i najavljuje gradnju dvadeset poslovnih solitera i stotine hiljada kvadrata stambenog prostora.

Odlazak Britanije iz Evropske unije znači i smanjenje značaja Londona kao najmoćnije bankarske četvrti starog kontinenta, što bi moglo da predstavlja priliku za nemačku finansijsku metropolu Frankfurt, u kojoj se nalaze sedišta Evropske centralne banke (ECB) i niza finansijskih institucija.

Po rečima Hubertusa Veta, direktora interesne zajednice „Frankfurt Main Finance“, koja lobira za ovu nemačku metropolu, sada se čekaju odluke o tri važna pitanja. Najvažnije je gde će se odvijati takozvani euroclearing, koji bi se mogao objasniti kao uloga javnog beležnika prilikom kupoprodaje nekretnina. Drugo je pitanje budućeg sedišta evropske agencije za nadzor banaka (EBA), a treće pitanje je hoće li čitav niz banaka prebaciti svoje evropske centrale iz Londona u Frankfurt.

U ovom lobističkom udruženju, iza kojeg stoje nemačka pokrajina Hesen, grad Frankfurt, Nemačka berza, čitav niz banaka, naučnih institucija i stručnjaka, smatraju da Frankfurt ima dobre šanse da postane sedište euroclearinga, a jedna od tih agencija, „Eurex Clearing“ već je u Frankfurtu, piše „Dojče vele“.

Sada je već jasno da će američke banke „JP Morgan“ i „Goldman Sachs“ proširiti svoje prostorije koje već imaju u Frankfurtu, a stižu i „Silicon Valley Bank“, ruska banka „VTB“, britanska banka „Standard Chartered“ i korejska banka „Woori“, koja još nije poslovala u Evropi. O dolasku u Frankfurt razmišljaju i dve japanske banke…

Zbog ovakve situacije Frankfurt već u sledećih pet godina planira gradnju 20 novih solitera, jer je uveren da će mu hitno trebati mnoštvo novog kancelarijskog prostora. Dorađuju se urbanistički planovi i za gradnju novog atraktivnog stambenog prostora za bogatije kupce…

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор