Folksvagen mora da proda udeo u Suzukiju

made-in-germany-rs-volkswagen02

Po odluci Međunarodnog arbitražnog suda u Londonu, nemački proizvođač automobila „Folksvagen“ (VW) moraće da proda 19,9 procenata svog udela u kapitalu japanske kompanije „Suzuki Motor“.

VW svoj udeo u Suzukiju mora da proda, jer je arbitraža podržala zahtev japanske kompanije za okončanje saradnje automobilskih giganata, navele su obe kompanije u svojim zasebnim saopštenjima za javnost. Na ovaj način će se, nakon četvorogodišnjeg sudskog spora, okončati neuspešno partnerstvo između ove dve kompanije, prenosi agencija “Blumberg”.

Prema navodima kompanije Suzuki, VW će morati da proda svoj udeo u njenom kapitalu vredan oko 463 milijarde jena, odnosno 3,8 milijardi dolara, po ceni akcije koja je važila u petak na zatvaranju trgovanja, i to japanskom proizvođaču automobila ili nekoj trećoj strani po svom izboru. S druge strane, nemačka automobilska kompanija je saopštila da još nije donela odluku o kupcu, da je angažovala banku koja će posredovati u prodaji i da još uvek analizira presudu.

Nakon odluke Međunarodnog arbitražnog suda, na Tokijskoj berzi akcije Suzukija su juče skočile za čak 4,6 posto, na 4.340,5 jena, što je četvrti najveći dobitak ostvaren među kompanijama na listi Nikei 225 indeksa, koji je opao za 0,8 procenata.

U svom saopštenju VW najavljuje da očekuje rast svojih prihoda po osnovu prodaje vlasničkog udela u Suzukiju. Na kraju marta ove godine nemačka kompanija je u vlasništvu imala 111,61 milion akcija Suzukija, čija je vrednost na berzi u petak iznosila oko 3,8 milijardi dolara. Svojevremeno VW je deonice u japanskoj kompaniji platio 1,90 milijardi dolara i tako postao najveći Suzukijev akcionar.

Poslovni sporazum između Folksvagena i Suzukija zasnivao se na saradnji u oblasti tehnologije hibridnih i električnih automobila, kao i na ekspanziji na tržištima u usponu. Nakon nekoliko meseci Suzuki je, međutim, počeo da optužuje VW za uskraćivanje hibridne tehnologije japanskom partneru, za koju se sporazumom obavezao da će je deliti, dok je istovremeno VW zamerao Suzukiju što kupuje dizel motore od italijanske kompanije „Fijat“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор