EPS rešava problem otpada uz kredit KfW

Elektroprivreda Srbije (EPS) je od Nemačke razvojne banke (KfW) uzela 45 miliona eura kredita za unapređenje zaštite životne sredine kroz modernizaciju sistema transporta i deponovanja otpada iz TE „Nikola Tesla“.

Realizacijom ovog projekta EPS će uspostaviti pouzdan sistem za deponovanje pepela, šljake i gipsa iz svih blokova termoelektrane Nikola Tesla A i poboljšaće uslove za zaštitu životne sredine. Rok za otplatu nemačkog kredita je 12 godina, uz poček od pet godina, prenosi agencija „Beta“.

– Potpisivanjem ugovora o zajmu počinjemo realizaciju važnog projekta, pre svega za životnu sredinu. Kredit će biti iskorišćen za rekonstrukciju sistema transporta pepela u najvećoj EPS-ovoj termoelektrani, a rezultat će biti bolji kvalitet vazduha. Sprečićemo da vetar raznosi pepeo iz elektrane i zaštititi podzemne vode od zagađenja, reku Savu i zemljište – objasnio je vd direktora EPS-a Milorad Grčić i istakao da je EPS strateški posvećen usklađivanju rada svih svojih postrojenja sa najvišim evropskim ekološkim standardima.

Po rečima direktora KfW za jugoistočnu Evropu i Tursku Kristofa Tiskensa, pouzdano snabdevanje električnom energijom u skladu sa principima zaštite životne sredine predstavlja prioritet za održivi razvoj svake države. On je podsetio da je KfW u ime Vlade Nemačke uložila u Srbiji više od 1,7 milijardi eura, od čega dve trećine u energetiku, odnosno 350 miliona eura u EPS.

Pored ovog kredita, nemačka banka je odobrila i zajam od 15 miliona eura, kao i donaciju od 6,5 miliona eura, za potrebe Elektromreže Srbije (EMS), a za realizaciju projekta “Transbalkanski koridor”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор