Električni Mercedes dostigao 1.202 km autonomije

Tokom nedavnog putovanja od Štutgarta u Nemačkoj do staze Silverstone u Engleskoj, električni Mercedes Vision EQXX uspeo je da pređe čak 1.202 kilometra sa jednim punjenjem baterija, pišu Vrele Gume.

Dvodnevno putovanje je trajalo 14 sati i 30 minuta, a odvijalo se u uslovima stvarnog saobraćaja sa gužvama na putevima, tako da je korišten i klima uređaj više od osam sati. Novi rekord prilično je bolji od prethodnog koji je iznosio 1.007 kilometara autonomije, ostvarenog na relaciji od Sindelfingena u Nemačkoj do Kasisa u Francuskoj.

Nakon dolaska na cilj na stazi u Silverstonu, u baterijama je još bilo toliko struje da je vozač Formule E Nik de Vris nastavio da vozi EQXX još 11 krugova uz maksimalnu brzinu od 140 kilometara na sat, da bi tek tada ostao bez energije. Tokom putovanja, EQXX je imao prosečnu potrošnju energije od svega 8,3 kWh na 100 kilometara, dok mu je prosečna brzina kretanja iznosila 83 km/h.

Nemački proizvođač ne navodi koliki je kapacitet baterije za EQXX, osim da je manji od 100 kWh. Pakovanje baterija ima 50 % manje zapremine i 30 posto je lakše od onog u EQS modelu. Automobil je težak svega 1.755 kg i ima samo jedan elektromotor od 241 KS (180 kW), što se pokazalo kao racionalan potez koji sprečava bacanje energije na preveliku snagu, kao što je to slučaj kod modela EQS. Da bi se maksimalno povećao domet, EQXX na krovu ima solarni panel koji napaja sistem HVAC i infotainment.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор