ECB zadržala kamate i podigla prognozu rasta za 2019.

Evropska centralna banka (ECB) je zadržala kamatnu stopu na depozite na istorijskom minimumu od minus 0,5%, kamatu na prekonoćne pozajmice na 0,25%, a kamatu na jednonedeljne pozajmice za likvidnost na 0%, objavljeno je na veb sajtu monetarnog regulatora eurozone.

U saopštenju ECB se navodi da će kamate ostati na sadašnjem nivou ili će biti još i niže dokle god se inflacija približava ciljanom nivou od malo ispod 2%, a takvo se kretanje odražava na dinamiku bazne inflacije. Banka je takođe potvrdila i da ostaje pri neto kupovinama aktiva, započetim u novembru, u mesečnom iznosu od 20 milijardi eura, kao i da će nastaviti te aktivnosti „onoliko dugo koliko je to potrebno“.

ECB je na prvom sastanku, kojim je predsedavala nova predsednica banke Kristin Lagard u Frankfurtu, podigla projekciju realnog rasta BDP-a eurozone za 2019. godinu za 0,1% na 1,2%, za iduću godinu je prognozirala smanjenje u odnosu na septembarska predviđanja za 0,1% na 1,1%, dok je za 2021. i 2022. godinu predvidela rast od po 1,4%.

Prema rečima predsednice Lagard, nagoveštaji stabilizacije usporavanja rasta postoje, iako novi podaci ukazuju na nastavak prigušenih inflatornih pritisaka i slabu dinamiku rasta eurozone. Ona je precizirala da rizici potiču od geopolitičkih faktora, rastućeg protekcionizma i ranjivosti tržišta u usponu, ali da postaju nešto manje izraženi, prenosi CNBC i podseća da je jedan od prvih koraka nove šefice ECB bila najava opsežne provere i preispitivanja politike, prvi put od 2003. godine, što je naišlo je žestoke kritike tržišnih aktera.

Tim povodom Lagard je poručila da će provera početi u januaru sa ciljem da se završi do kraja 2020. godine, kao i da će njome biti obuhvaćeni „ne samo oni koji su uobičajeno osumnjičeni“, već i članovi Evropskog parlamenta (MEP), akademske zajednice i civilnog društva, navodi CNBC.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор