E.ON odbio da zatvori gasovod Severni tok 1

Najveći operater energetskih mreža u Evropi, nemački E.ON, odbio je da zatvori gasovod „Severni tok 1“ u okviru paketa sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, izjavio je portparol kompanije za list Rheinische Post.

Nemačka vlada je prošle nedelje zaustavila postupak sertifikacije gasovoda „Severni tok 2“, a premijer Poljske Mateuš Moravjecki je u subotu pozvao i na zatvaranje Severnog toka 1, koji od 2011. godine doprema prirodni gas iz Rusije do Nemačke.

Severni tok (Nord Stream) zajednički je projekat ruskog Gazproma, nemačkih kompanija Wintershall i E.ON, holandskog Gasuniea i francuskog Engie. Udeo E.ON-a u Severnom toku 1 iznosi 15,5%, koji je uključio u svoj penzioni fond, te se u kompaniji nadaju da zahtev Poljske neće biti prihvaćen.

– Smatramo da se Severni tok 1, posmatrano iz regulatorne perspektive, potpuno razlikuje od aktuelnih rasprava o Severnom toku 2, u kom E.ON ne učestvuje. Radi se o odobrenom cevovodu za uvoz gasa koji je u punom pogonu – kazao je portparol te kompanije za list Rheinische Post i dodao da su kapaciteti Severnog toka 1 u protekle dve godine bili potpuno iskorišćeni.

Inače, Gazpromov udeo u gasovodu Severni tok 1 iznosi 51 posto, Wintershall ima udeo od 15,5 posto, dok Gasunie i Engie poseduju po 9 procenata .

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор