Vlada Srbije zamrzla cenu prirodnog gasa

Vlada Srbije je usvojila Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene prirodnog gasa, koja predviđa i nadoknadu razlike u ceni gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu.

Uredba je doneta sa ciljem otklanjanja posledica naglog skoka cene prirodnog gasa, kao načina ublažavanja posledica energetske krize, a kako bi se obezbedilo normalno snabdevanje svih potrošača tim energentom, poručuju iz vlade.

Kako se dalje navodi u saopštenju, iz tog razloga bilo je neophodno energetskim subjektima koji obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko, obezbediti pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine.

Takođe, kako se dodaje, bilo je neophodno obezbediti i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u odnosu na novembar 2021. godine. Ti energetski subjekti prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene koja je bila tog meseca – objašnjavaju u vladi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор