„Digitalnu eru iskoristiti za obrazovanje i napredak“

made-in-germany-rs-online-mis

Svetska kompjuterska mreža moćno je oruđe za nove šanse, više slobode i napredak društva. Danas informacije mogu da obiđu svet, da izazovu revoluciju ali takođe mogu i da pruže pomoć u svakodnevnom životu.

Informacija kao osnovno pravo se uskraćuje ljudima na mnogo mesta u svetu, ali zahvaljujući internetu otežana je cenzura, a ljudima olakšano učešće u društvenim procesima – istakao je nemački ministar za privrednu saradnju i razvoj Gerd Miler na nedavno održanom Globalnom medijskom forumu u Bonu i naglasio da digitalnu eru treba iskoristiti za obrazovanje, naročito u zemljama u razvoju, prenosi agencija „Tanjug“.

Ovom prilikom Miler je pričao o svom boravku u Nigeriji, gde je posetio jednu žensku gimnaziju u kojoj su devojčice uprkos, kako je rekao, teroru ekstremističke islamske grupe „Boko Haram“, želele da saznaju više o kompjuterima, i da učestvuju u ovom globalizovanom svetu. Miler stoga smatra da sve to pokazuje kako su obrazovanje i učešće u društvenom životu povezani.
Govoreći o projektu svog ministarstva pod nazivom „Jedan svet – naša odgovornost“, ministar je istakao da bi, uz učešće civlnog društva, politike, privrede i nauke, trebalo raditi na novom sistemu u kome svi preuzimamo odgovornost za budućnost i za šanse narednih generacija.

Na Globalnom medijskom forumu u Bonu, kao svojevrsnom medijskom kongresu u organizaciji nemačkog radija „Dojče vele“, učestvovali su predstavnici medija iz celog sveta, među kojima su bili i predstavnici novinske agencije „Tanjug“ iz Srbije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор