Digitalizacija visokoškolskog obrazovanja u Nemačkoj

made-in-germany-rs-online-predavanje

Digitalizacija u Nemačkoj sve intenzivnije ulazi i u visokoškolsko obrazovanje, još od kada je čuvena visokoškolska ustanova u gradu Ahenu odlučila da svojim studentima ponudi mogućnost da predavanja prate u virtuelnom prostoru, preko svojih računara. Od pre godinu dana tako nešto je moguće i na Višoj tehničkoj školi u Ahenu, prenosi „personalmag.rs“.

Ovakav način učenja veliko je olakšanje za studente kao što je Patrik Nojbert koji sada može sam da odluči kada i gde će odslušati predavanje svog profesora. Kako kaže, njegova iskustva su potpuno pozitivna, jer je na ovaj način postao fleksibilniji u planiranju svog vremena.

Predavanja profesora u ovoj višoj školi ne odvijaju se uživo, već oni u jednom omanjem univerzitetskom studiju snimaju po više lekcija za redom, koje se kasnije mogu skinuti sa interneta i pratiti preko bilo kog uređaja.

– Rekao bih da je to još uvek veoma smešan osećaj za nas, jer govorite u kameru. Nema povratne reakcije. Izmena nastavnog plana i programa sa opcijom „onlajn“ predavanja od velike su koristi za studente. Predavanja u amfiteatru postoje i dalje, mada ona više nisu obavezna i što je još važnije, ona sada imaju sasvim novu funkciju. Profesori sa studentima tom prilikom razgovaraju o sadržaju koji su prethodno digitalno objavili – objašnjava profesor Malte Breter.

Po svemu sudeći, sa ovakvim predavanjima su svi zadovoljni, a posebno studenti koji, sem lakšeg i racionalnijeg planiranja svog vremena za učenje, ostvaruju i znatno bolje ocene na ispitima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор