Deviznih rezervi 13,6 mlrd, zlatnih 35,75 tona

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju januara ove godine dostigle su nivo od 13,6 milijardi eura, što je za 111,3 miliona eura više u nego u decembru 2020. godine, navodi se u saopštenju centralne banke.

“Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 135 posto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama“, poručuju iz NBS.

Neto devizne rezerve (bruto rezerve umanjene za obavezne rezerve i druga sredstva banaka) iznosile su na kraju januara 11,28 milijardi eura, odnosno povećane su u odnosu na kraj 2020. za 153,2 miliona eura, čime je u januaru nastavljen rast bruto deviznih rezervi iz decembra, prenosi agencija Tanjug.

Rast deviznih rezervi rezultat je neto priliva po osnovu efikasnog upravljanja i drugim osnovama (41,7 mil. eura), aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu s kraja prošle godine i u januaru ove (+13 mil.), donacija (36,3), a ostvaren je i pozitivan neto tržišni efekat (64,5 mil. eura). Ovo je bilo dovoljno da se pokriju odlivi usled uobičajenih aktivnosti banaka (44,2 mil. eura neto).

“Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru je, kako se navodi, iznosio 576,9 miliona evra i bio je za 116,6 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu”, navodi NBS.

U masi od 13,6 mlrd. eura bruto deviznih rezervi, u trezorima Narodne banke nalazi se i 35,75 tona zlatnih rezervi, ili 13 posto od ukupne količine, čija vrednost iznosi 1,77 mlrd. eura. Učešće zlata u deviznim rezervama Srbije povećano je sa 5,7 posto s kraja 2012. godine, na 13 posto koliko iznosi sada.

Državne zlatne rezerve se čuvaju oko 96 posto u obliku zlatnih poluga, dok je ostatak u obliku kovanog zlata. Jedna zlatna poluga teška je u proseku oko 12,5 kilograma i sve ispunjavaju najviše međunarodne standarde po pitanju čistoće, oblika i težine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор