Devet vinarija iz Srbije na sajmu u Dizeldorfu

Na trodnevnom Međunarodnom sajmu vina i alkoholnih pića „ProWein 2019“, koji danas počinje u nemačkom gradu Dizeldorfu, svoje proizvode će predstaviti i devet vinarija iz Srbije, u organizaciji Privredne komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije (RAS).

Učešće domaćih vinarija, drugu godinu zaredom, na jednoj od najuglednijih i najznačajnijih specijalizovanih međunarodnih izložbi vina i alkoholnih pića u Evropi i svetu, na kojoj se susreću distributeri i predstavnici vodećih maloprodajnih lanaca, direktno doprinosi kvalitetnijem pozicioniranju srpskih brendova i ukupnom izvozu, navodi se u saopštenju PKS.

U okviru nacionalnog štanda u Paviljonu 15 predstaviće se vinarije: JIT-Inženjering Agro iz Erdevika, Vinarija Aleksandrović iz Topole, Vinarija Lastar iz Rekovca, Vinarija Zvonko Bogdan iz Subotice, Vino Budimir iz Aleksandrovca, PP Erdevik iz Erdevika, Vinarija Aleksić iz Vranja, Vinarija Temet iz Lozovika i Vinarija Virtus iz Žabara.

Sajam u Dizeldorfu svake godine poseti preko 60 hiljada gostiju iz 133 zemlje, od čega 94 procenata čini stučna javnost, koja na ovoj izložbi ima priliku da se upozna sa proizvodnim programom više od 6.870 izlagača iz 64 zemlje.

Prema podacima PKS, Nemačka je jedan od vodećih partnera Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni i jedan od najvećih investitora. Iz Srbije je u Nemačku u prošloj godini izvezeno robe u vrednosti od oko 1.942,2 miliona eura (rast od 2,8 posto), čime se Nemačka našla na drugom mestu, sa učešćem od 11,9 posto u ukupnom izvozu Srbije. Istovremeno, uvoz iz Nemačke je iznosio 2.942,2 miliona eura (rast od 19,9 posto), što ovu zemlju stavlja na prvo mesto u ukupnom uvozu Srbije, sa učešćem od 13,4 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор