Dart Vejder promoter nemačkog svemirskog programa

Na ceremoniji otvaranja novog sedišta nemačke svemirske komande, general-major Mihael Traut je održao govor u pratnji jurišnih trupa i carskih oficira iz filmske franšize Ratovi zvezda, zbog čega su se nemački zvaničnici, koji nisu poznati po smislu za humor, naišli na udaru oštrih kritika.

„Odluka nemačke vojske da na pokretanje svog novog svemirskog odbrambenog programa pozove Darta Vejdera imala je negativan efekat, nakon što su kritičari ukazali na nezgodne paralele sa nacističkom prošlošću“, prenosi britanski Telegraf.

Naime, kritičari su podsetili nemačku vojsku da je zlo Galaktičko carstvo u Ratovima zvezda delimično inspirisano nacističkom istorijom njihove zemlje.

„Nemačka vojska očigledno nema problem sa činjenicom da je Galaktičko carstvo počinilo genocid u izmišljenom univerzumu, niti da su neki od likova koji su učestvovali u ceremoniji nosili pantalone koje sumnjivo podsećaju na one koje je nosio Vermaht”, piše sajt Golem.

Neobična odluka vojske da se filmski likovi uključe u ozbiljne državne poslove izazvala je kod drugih delova nemačke javnosti i medija zbunjene reakcije.

„Aluzija o Ratovima zvezda bi sigurno delovala sa poznatim ličnostima iz pobune. U slučaju Bundesvera, doneta je odluka da se koriste njihove fašističke kolege“, piše Berliner Kurijer.

U odgovoru vojske na kritike javnosti istaknuto je da su likovi iz Ratova zvezda pozvani na ceremoniju kako bi promovisali dobar cilj, a tom prilikom su prikupljene i donacije za dobrotvornu organizaciju koja pomaže porodicama vojnika koji imaju decu sa invaliditetom.

Inače, na izgradnju novog sedišta nemačke svemirske komande u blizini Dizeldorfa, u kojem se, kako vojska tvrdi, nalazi najsavremenija oprema za odbranu nemačkih strateških interesa u svemiru, potrošeno je oko 40 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор