Crna lista srpskih trgovaca na Fejsbuku!

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) i Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine objavili su listu od 98 domaćih trgovaca koji nešto prodaju preko društvene mreže Fejsbuk (Facebook), a za koje se smatra da ne rade u skladu sa propisima.

U saopštenju ovih organizacija za zaštitu prava potrošača se navodi da lista još uvek nije konačna, a da se do nje došlo u saradnji sa potrošačkim organizacijama članicama NOPS-a, na osnovu provere nekih trgovaca koji posluju na Fejsbuku, prenosi agencija Tanjug.

Naime, provera je urađena jer je uočeno da je ove godine sa porastom prometa u elektronskoj trgovini porastao i broj onih trgovaca, uglavnom odeće i obuće, koji ne rade u skladu sa zakonima, a pri tom ne poštuju ni etičke norme. Takođe je primećeno da je na društvenim mrežama porastao i broj trgovaca koji posluju na crno.

Zakonom o elektronskoj trgovini je propisano koje informacije pružalac usluge elektronske trgovine mora da pruži, među kojima je i obaveza da, ukoliko navodi cene, one moraju biti jasno naznačene, a posebno se mora naznačiti i da li one uključuju i troškove dostave, ostale manipulativne troškove, porez i druge troškove koji na njih utiču.

„Ukoliko trgovac poseduje sve navedene podatke i ukoliko su isti tačno navedeni smatra se da posluje u skladu sa Zakonom i da je kupovina kod takvog trgovca bezbedna, u smislu da se u toj situaciji primenjuju i odredbe Zakona o zaštiti potrošača i drugih zakona kojima se reguliše poslovanje van poslovnih prostorija trgovca“, navodi se u saopštenju zaštitnika potrošača.

Nažalost, broj građana koji se javljaju organizacijama za zaštitu potrošača sa žalbama na kupovinu putem društvenih mreža od neregistrovanih prodavaca svakodnevno nastavlja da raste, napominju u ovim organizacijama.

„U ovakvoj situaciji odredbe Zakona o zaštiti potrošača nisu primenjive, odnosno ne važe i potrošačke organizacije ne mogu da postupaju, niti da pruže adekvatne pravne savete građanima, osim da ih upute na pokretanje samostalnog sudskog postupka“, dodaje se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор