Cene hardvera u Srbiji veće za 20 posto

made-in-germany-rs-hardware

Upoređivanjem cena određenih hardverskih komponenti u Srbiji u periodu od pre dva meseca do sada, evidentno je da je došlo do poskupljenja koje u u proseku iznosi oko 20 procenata.

Za ovakav značajan rast cena hardvera, domaći prodavci uzrok vide u jačanju dolara na svetskom tržištu. Oni ovo poskupljenje pravdaju time da komponente uvoze iz Azije i da ih plaćaju u dolarima, prenosi “Blic”.

Prema rečima Veselina Jevrosimovića, vlasnika kompanije “ComTrade”, ovakva situacija je nešto što će uticati na celokupnu privredu i ekonomiju.

– Prodavci kod nas imaju mali procenat zarade na prodaju, između 2,5 i 3 posto, tako da razlog poskupljenja treba tražiti u jačanju dolara u odnosu na euro. Problem je nastao već tokom prošle godine, kada se već desio primetan pad prodaje komponenata na našem tržištu – objašnjava Jevrosimović.

I Dejan Popović, PR kompanije “Alti”, ističe da je skok cena nastao jer su prodavci neko vreme uspevali da održavaju stare cene na osnovu zaliha komponenti koje su uvezene po nižim cenama. Kako naglašava, promene u cenama desiće se kod svakog prodavca, a trenutne razlike sada postoje jer su neki već počeli da prodaju komponente uvezene po novoj, višoj ceni.

Mnogi naši kupci odlučuju se na kupovinu u inostranstvu i plaćanje carine na proizvod, pogotovo ako se radi o skupljim komponentama. Ovakva odluka može se lako ilustrovati upoteđivanjem cena, na primer, grafičke kartice kompanije “Asus” – GeForce GTX 970-DC20C, koja u Mađarskoj košta 358 eura, a kod nas čitavih 506 eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор