Broj novih kineskih firmi u Nemačkoj opada već četiri godine

Broj novih kineskih firmi u Nemačkoj nastavlja da opada već četvrtu godinu zaredom. Budući da se Kina poslednjih godina sve više fokusira na domaće tržište, više nije među tri najveća strana investitora u Nemačkoj, piše SeeBiz.

Podaci državne agencije za razvoj poslovanja u Nemačkoj “Trejd & invest” (GTAI) pokazuju da su samo 154 kineska preduzeća otvorila prošle godine svoje filijale u Nemačkoj, a ovaj negativni trend je prisutan već četiri godine unazad.

– Dok je u 2016. ovde bilo 281 kompanija, taj se broj sada gotovo prepolovio. Prvi put od kako je pre 11 godina počelo prikupljanje podataka o stranom investiranju, Kina više nije među top tri ulagača u Nemačkoj, nego je na četvrtom mjestu. Na prvom mestu opet su SAD sa 302 projekta, a slede ih Velika Britanija sa 185 projekata i Švajcarska sa 184 – navodi Robert Herman, generalni direktor Trejd & invest (GTAI)

On je objasnio da je ovakvoj slici doprinela i poreska reforma u SAD, zahvaljujući kojoj kompanije imaju više kapitala koji koriste za ulaganja i širenje poslovanja. Herman ističe da u Nemačkoj trenutno britanski investitori sve više ulažu i učvršćuju svoje pozicije. Kako kaže, od 2016. godine, kada je održan referendum o Bregzitu, broj britanskih firmi koje se nastanjuju u Nemačkoj neprestano se povećava.

– To nije nešto što ima veze samo sa Bregzitom. Tu su i britanske kompanije koje žele da se prošire i učvrste u kontinentalnom delu Evrope – kaže direktor GTAI.

Što se tiče razloga za smanjenje interesa Pekinga za Nemačku, Herman kaže da kineska vlada, koja reguliše izvoz kapitala, sve više obraća pažnju na ulaganja u sopstvenu državu. On podseća da je u Kini u poslednje vreme ekonomija rasla sporije nego u prethodne tri decenije, usled trgovinskog spora sa Sjedinjenim Državama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор