Bošova šoferšajbna štiti vozača od sunčevih zraka

Nemačka tehnološka kompanija Boš uspela je da napravi automobilsko prednje staklo koje štiti oči vozača od sunčevih zraka, a u isto vreme ne smanjuje vidljivost tokom vožnje. U kompaniji najavljuju da će “virtuelni vizir” javnosti biti predstavljen na predstojećem Međunarodnom sajmu elektronike CES u Las Vegasu.

U svetu automobilizma već su uveliko smišljene i lansirane tehnološke inovacije kao što su ekrani, senzori, sistemi za automatsku vožnju i navigaciju, kao i napredni bezbednosti sistemi, a sada je Boš pronašao način da u ovu oblast uvede novu revoluciju, prenosi B92.

Budući da su istraživanja pokazala da se na hiljade saobraćajnih nesreća godišnje dogodi usled zaslepljenosti vozača sunčevom svetlošću, nemački Boš se pozabavio ovim problemom i pronašao način kako da ga prevaziđe.

Naime, tehnološki gigant je sada osmislio način da blokira sunčevu svetlost kako više ne bi zaslepljivala vozače, a da to vozaču ne pravi smetnje tokom vožnje. U pitanju je displej od tečnog kristala, nazvan virtuelni vizir, koji selektivno blokira sunčeve zrake i istovremeno omogućava maksimalnu vidljivost.

Virtuelni vizir zapravo predstavlja nešto više od LCD-a, a funkcioniše tako što se sa vozačem poveže preko monitoring sistema i uz pomoć veštačke inteligencije locira njegovo lice, prati senke i kontroliše količinu svetlosti koja dolazi do njegovih očiju, pri tom mu omogućavajući nesmetanu vožnju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор