Bankrotirao trgovinski lanac Šlemermajer

Nemački trgovinski lanac tradicionalnom delikatesnom robom Šlemermajer podneo je zahtev za bankrot i planira da zatvori većinu svojih lokala, mada ima nade da će prodavnice u Minhenu i Augzburgu ipak nastaviti sa poslom.

Ova kompanija već decenijama važi za jednu od najboljih za kupovinu delikatesa, međutim, popularni lanac tradicionalnih proizvoda otišao je u bankrot još krajem maja. Mediji prenose da se kompanija odlučila na taj potez zbog inflacije i nedostatka radne snage, ali i zbog nezainteresovanosti kupaca za kupovinu.

Kako se precizira, očekuje se da će kompanija krajem jula zatvoriti 11 od 14 svojih prodavnica širom Nemačke, a privremeni stečajni upravnik najavljuje da će se to dogoditi paralelno sa očekivanim otvaranjem stečajnog postupka, prenosi Fenix magazin.

Navodno, još uvek traju pregovori sa potencijalnim kupcima za dve preostale prodavnice u Minhenu i Augzburgu, a kompanija će za sada nastaviti sa radom u ta dva grada. Pored toga, kroz stečajni novac plata je do kraja jula 2023. godine osigurana za oko 130 zaposlenih. U kompaniji kažu da su pojedini radnici već dali otkaze po vlastitoj želji.

Inače, Šlemermajer je već prošao kroz stečajni postupak pod samoupravom 2020. godine, međutim, od marta 2022. situacija je postala sve kritičnija. Inflacija se osetila kako u prodaji tako i u nezainteresovanosti mušterija, što se odrazilo na pad zarade. U ovoj godini stanje se dodatno pogoršalo, pa je stečaj bio neminovan, navodi se u saopštenju stečajnog upravnika.

Kompanija Šlemermajer je osnovana 1975. godine, a uglavnom je prodavala domaće specijaltete poput kobasica, šunki, sireva, mesa za roštilj i slično.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор