Zarada srpskih malinara i preko milion dinara dnevno

Berba malina u Zapadnoj Srbiji se privodi kraju. Malinari nakon dugo vremena konačno mogu biti zadovoljni rezultatima svoga rada, s obzirom na to da je rod bio dobar, a otkupna cena toliko visoka da je od običnih poljoprivrednika za jedan dan napravila milionere.

Milija Poledica iz ariljskog sela Divljaka sa svoja dva sina obrađuje zasade na šest hektara, zapošljava 60 sezonskih radnika, a dnevna zarada mu se u poslednjih mesec dana kretala oko 1,5 miliona dinara.

– Čekali smo da konačno dođe jedna dobra sezona i dočekali. Prethodnih godina smo se prebrojavali, koliko i da li nam je ostajalo zarade, a sada nakon berbe možemo reći da je ovo jedna od najboljih godina za srpsku malinu. Nadamo se da će ovakvo stanje potrajati i da će sledeća godina biti slična ovoj. Pred nama su velika ulaganja, jer šta god neko mislio, ni nama ove pare ne padaju s neba već ih krvavo zarađujemo – rekao je Poledica i objasnio da je potražnja za malinom bila ogromna zbog nestašice kod glavnih konkurenata, tako da se cena po kilogramo kretala oko 400 dinara, a negde čak i više što je istorijski maksimum.

Nakon završetka berbe u većini malinjaka uzgajivači su željni odmora, ali i proslava i provoda. Neki kao da ne znaju šta će sa parama, pa je jedan od njih čak poželeo da kupi poljoprivredni avion.

– Na taj način je želeo da pomogne svima i odjednom poprska ili zalije sve maline. Ipak odustao je od te namere – kažu meštani Divljaka, a prenosi agencija RINA.

Prema prvim podacima Asocijacije malinara Srbije, ove sezone u malinjacima Moravičkog i Zlatiborskog okruga je ubrano oko 10.000 tona maline, što je znatno manje u odnosu na prošlu godinu kada su prinosi bili čak tri puta veći.

– Prošle sezone prinosi su bili oko 30.000 tona, a sada su suša, grad i mraz učinili svoje, pa je rod poprilično manji. Kada se uzme u obzir prosek od nekih prethodnih godina, gde su se prinosi kretali oko 50.000 tona, jasno je koliko je malina zapravo ugrožena kod nas. Problem pravi loš sadni materijal, pa je neophodno uložiti u zasade. Olakšavajuća okolnost jeste ovogodišnja dobra cena, ali i subvencije države pomoću kojih se lakše mogu kupiti kvalitetne bezvirusne sadnice – rekao je predsednik Asocijacije Dobrivoje Radović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор