Zabeležen lak porast na nemačkom auto tržištu u julu

Za sada u julu mesecu zaustavljen pad na nemačkom auto tržištu. U poslednjem mesecu je registrovano 253146 automobila i time 2,1% više nego u istom mesecu prošle godine.

Međutim od januara ove godine broj registrovanih automobila (1,76 miliona) je još uvek za 6,7% niži od prošlogodišnjeg.

„Nemačko auto tržište se još uvek nije oporavilo“ rekao je predsednik udruženja industrije „VDA“. Jul je dobar početak očekivajuće stabilizacije u drugoj polovini godine. Tome treba da pripomogne porast u izvozu vozila. Zbog opada potražnje početkom godine u susednim evropskim zemljama, smanjena je od početka godine proizvodnja u Nemačkoj za tri procenta, na ukupno 3,2 miliona proizvedenih automobila.

U julu je kod BMW-a, Daimler-a i Opel-a zabeležen porast na domaćem tržištu, ali uprkos tome u prvih sedam meseci je ukupan broj lošiji od prošle godine. To isto važi i za evropskog lidera Volkswagen čija prodaja kaska za 2012.om.

Nadu daje poboljšanje stanja na SAD tržištu, gde Nemačke kompanije već približno toliko prodaju kao u najboljim vremenima. Uprkos sjajnoj prodaji američkih Pick-up vozila, gde strani proizvođači nemaju mnogo šansi, nemačka branša isto profitira od oporavka SAD privrede i spremnosti ljudi da više para ulože u kupovinu automobila.

BMW i (ćerka firma) Mini su preko Atlantika povećali prodaju za 11%, Audi za 12% i Mercedes-Benz (zajedno sa Smart-om) čak za 19%. Najbolji jul svih vremena je doživeo Porsche sa porastom prodaje od čak 36 odsto. Međutim VW je na žalost na ovakvom tržištu doživeo blagi pad.

 

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор