Za salon u Frankfurtu Opel sprema pametne farove

made-in-germany-rs-opel-logo

Na Međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu, od 17. do 27. septembra ove godine, kompanija „Opel“ će premijerno predstaviti inteligentni sistem osvetljenja budućnosti, čiji snopovi dugih svetala ne ometaju ostale učesnike u saobraćaju.

Kako je saopšteno iz kompanije Opel u Srbiji, u klasi kompaktnih automobila prvi put će biti dostupna nova „Opel Astra“, opremljena „IntelliLux LED Matrix osvetljenjem“ koje obezbeđuje vožnju sa dugim svetlosnim snopovima bez bljeska.

Sistem od 16 LED segmenata, po osam sa svake strane vozila, automatski i konstantno se adaptira na dužinu i distribuciju svetlosnog snopa u svakoj mogućoj situaciji u saobraćaju. Sistem funkcioniše u sinergiji sa „Opel Eye“ prednjom kamerom koja detektuje prisustvo drugih vozila u pokretu, tako da se pojedinačni LED segmenti, koji bi inače zaslepili dolazeće vozače, automatski gase i pale. U momentu kada vozilo izađe iz urbanog okruženja, duga svetla se sama aktiviraju i neprestano su u funkciji, prenosi „eKapija“.

Studija Tehničkog univerziteta u Darmštatu i Evropske inicijative za bezbedno osvetljenje i vidljivost (European Light Sight Safety Initiative) pokazala je da ovakvo rešenje donosi značajan napredak na planu bezbednosti. Prilikom upotrebe kratkih svetala i pri brzinama od 80 km/h, vozači sa ovakvim osvetljenjem detektuju objekte kraj puta 30 do 40 metara ranije nego što je to slučaj sa konvencionalnim halogenim ili ksenonskim farovima, a to vozačima ostavlja 1,5 sekundi više vremena za eventualnu iznenadnu reakciju.

„IntelliLux LED“, osvetljenje obezbeđuje i poseban svetlosni režim za autoput, koji dodatno poboljšava bezbednost prilikom noćne vožnje. Još jedna prednost predstavlja i to što više nije potrebno mehaničko pokretanje svetala unutar kućišta, jer se individualni LED segmenti pale ili gase u odnosu na situaciju, što takođe doprinosi trajnosti, koja daleko nadmašuje životni vek samog automobila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор