Vlada Nemačke finansirala Hilari Klinton

made-in-germany-sad-zastava

Nemačka vladina Organizacija za međunarodnu saradnju je u poslednje tri godine uložila u Fond Klinton 2,4 miliona eura prikupljenih od poreskih obveznika, uz obrazloženje da je novac bio namenjen izgradnji u Malaviju.

Organizacija je navela da je finansijski podržala projekte Fondacije Klinton u Malaviju iznosom od 2,4 miliona eura, zbog čega se poslanik Bundestaga Nima Movasat, član partije Levica, obratio vladi sa molbom da mu se objasni zašto i za koga je zapravo bio izdvojen ovaj novac, prenosi “Sputnjik”.

Vlada Nemačke je godinama podržavala projekte zemalja u razvoju, i to najčešće preko Organizacije za međunarodnu saradnju, a novac nemačkih poreskih obveznika na ovaj način je bio korišćen u humanitarne svrhe van granica Nemačke. Međutim, u slučaju Fondacije Klinton radi se o privatnom fondu jedne aktivne političarke koja je u vreme prijema nemačke donacije već učestvovala u predizbornoj kampanji za predsednika SAD.

– Situacija je neobična i krajnje sumnjiva, jer novac poreskih obveznika odlazi u privatni fond aktivne političarke. Organizacija za međunarodnu saradnju morala bi odlično da zna šta je to zapravo. Postoje druge organizacije koje se bave istim tim poslovima, na primer Ujedinjene nacije, i njima bi taj novac mnogo više značio – rezigniran je Movasat.

On dodaje da se ne sme zaboraviti da Fondacija Klinton ima određenu reputaciju, zbog koje ostaje utisak da je na ovaj način Nemačka, uplativši novac Klintonovoj, pokušala da „stavi nogu u vrata“ i na taj način ostvari određeni uticaj.

– Znamo da je gospođa Klinton, u vreme dok je bila državna sekretarka, posredovala tokom pregovora o prodaji oružja, a zauzvrat od koncerna proizvođača oružja dobijala uplate u svoj fond. Ili, na primer, kontakt sa princem Bahreina doneo joj je 32 miliona dolara. Drugim rečima, njen fond otvoreno funkcioniše po principu „usluga za uslugu“. Zato se postavlja pitanje da li je Vlada Nemačke ovim finansiranjem htela da obezbedi dobre pozicije u slučaju pobede Klintonove na izborima? – pita se Movasat.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор