Više od četvrtine građana Nemačke ima imigrantsko poreklo

Oko 21,2 miliona, ili 26 posto ukupnog stanovništva Nemačke ima imigrantsko poreklo ili su imigranti, pokazuju zvanični podaci za 2019. godinu koje je objavio Savezni zavod za statistiku (Destatis).

Do porasta broja građana stranog porekla u Nemačkoj na više od četvrtine od ukupnog broja došlo je u poslednjih godinu dana, kada se broj ova kategorija stanovništva uvećala za 2,1 posto, saopštio je Destatis, a prenosi agencija Asošiejted pres.

Najbrojnija pojedinačna nacionalna grupa u Nemačkoj, ili oko 13 posto od ukupnog broja građana stranog porekla, jesu Turci, a slede ih Poljaci i Rusi, navodi se u saopštenju Destatisa i dodaje da ukupno 65 posto svih imigranata u Nemačkoj ima evropske korene.

U Nemačkoj se smatra da neko ima imigrantsku pozadinu ukoliko mu je bar jedan od roditelja rođen izvan Nemačke. Statistički podaci pokazuju da je oko 11,1 miliona ljudi sa imigrantskom pozadinom, ili 51 posto, rođeno u Nemačkoj. Pri tome je evidentno da još uvek postoji velika razlika između broja imigranata koji žive u zapadnom i onih koji žive u istočnom delu zemlje.

Na primer, na severozapadu Nemačke u pokrajini Bremen nalazi se najveći procenat populacije koja ima imigratsku pozadinu, ili 36,5 posto, dok u istočnoj državi Turingiji živi svega 7,8 procenata građana sa imigrantskim poreklom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор