Veći profit Dajmlera zahvaljujući Mercedesu

Nemačka automobilska kompanija Dajmler saopštava da je u trećem kvartalu ove godine ostvarila blagi rast operativne dobiti, pre svega zahvaljujući boljoj prodaji Mercedes-Benz automobila.

Iz kompanije, međutim, istovremeno najavljuju i uvođenje mera za smanjenje troškova, upozoravajući pri tom na mogućnost povećanja sudskih troškova povezanih sa “dizelgejt” prevarom, prenosi agencija Rojters.

Zarada Dajmlera, izračunata pre kamata i poreza (EBIT), uvećana je u trećem tromesečju za 8 posto na 2,69 milijardi eura, što predstavlja rast u odnosu na 2,49 milijardi eura ostvarenih u istom periodu prošle godine. Za takav rezultat prvenstveno je zaslužan osmoprocentni skok prodaje luksuznih automobila.

Ipak, iz Dajmlera ponovo poručuju da će zarada pre kamata i poreza u ovoj godini biti znatno niža nego u prošloj, dok će u odeljenju za kamione prihodi biti na nivou prošlogodišnjih, iako je ranije bilo očekivano da će doći do blagog povećanja.

U saopštenju kompanije se, takođe, napominje da bi tekući sudski postupci vezani za prevaru oko nameštanja rezultata testiranja količina štetnih izduvnih gasova mogli da dovedu do dodatnih troškova kompanije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор