U razvoj sintetičkih goriva Porsche ulaže 75 mil. $

Nemački Porsche namerava da uloži još 75 miliona dolara u fabriku HIF Globala u Čileu, koja će energiju vetra koristiti za proizvodnju sintetičkog goriva koje će se dobijati od metanola proizvedenog od vodonika i ugljenika.

U kompaniji su svesni da bez klasičnog benzinskog motora njihovi najpopularniji modeli, pa i model 911, neće biti ono što predstavlja u svetu automobila već gotovo 60 godina, ukoliko ostane bez motora sa unutrašnjim sagorevanjem, zbog čega spas vide u sintetičkom gorivu.

Naime, nemački proizvođač automobila veruje da će sintetička goriva produžiti život motora sa unutrašnjim sagorevanjem još godinama, bar u ovako posebnim automobilima kakav je model 911. Zbog toga, u okviru moćnog konzorcijuma kog čine još i Siemens Energy, AME, Enel i ENAP, Porsche već godinama vredno radi na razvoju takozvanog e-goriva.

Takvo gorivo (eFuel) je “skoro” ugljenično neutralno i zbog toga prikladno za korišćenje u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. U kompaniji potvrđuju da Porsche 911 GT3 Cup već može da radi na sintetička goriva, i poručuju da će to uskoro moći i drugi njihovi modeli.

Inače, za sintetička goriva su zainteresovani još neki proizvođači vozila, uostalom kao i sama nemačka vlada koja još veruje da ima nade za motore sa unutrašnjim sagorevanjem i nakon isteka roka od kog Evropska unija planira da uvede njihovu zabranu, prenosi index.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор